Äventyraravdelningen Piraterna af Ingarö

Avdelningsrop

Vi kan segla över haven
Paddla och vandra är vardagen
På läger och hajker är vi bäst
Vi är dom som klarar mest
Knoppar och surrning är ju lätt
Allt vi gör, det gör vi rätt
Ahrr Piraterna!!!

Vad vi gör

Piraterna är en avdelning för äventyrsscouter mellan 12 och 15 år (åk 6-8). Vi träffas på söndagarna i Dyviken där vi har båtarna under sjösäsongen, eller på onsdagarna utanför Brunnen (Gula villan) i Brunn, Ingarö. Vi träffas inte nödvändigtvis varje onsdag eller söndag, men de söndagar vi träffas hänger vi oftast lite längre tillsammans, så scouting blir det ca var 10:e dag.

Avdelningen består av ca 24+ scouter uppdelade på 3-4 patruller.

I Piraterna är det scouternas idéer och inspiration som styr verksamheten. Många tycker att Äventyrartiden är den roligaste tiden i scouterna. Man får ta större ansvar för planeringen och får till stor del själv bestämma vad man vill göra och lära sig mer om. Det är nu det finns möjlighet att ta sig ut från den lokala scoutingen, ut i Sverige och kanske till och med vända sig ut i världen. Scouterna finns över allt och det är bara den egna fantasin som sätter gränserna.

Kalender och planering finns här.

Filer och mallar finns här.

Ledargänget och kontaktdetaljer finns här.

Kommunikation

Vi ledare mejlar scouter och föräldrar för att hålla er uppdaterade på vad som sker. Vidare finns Piraterna på Facebook, hojta så lägger vi till er i den (slutna) gruppen.

Scouterna själva sköter kommunikationen mellan patrullmedlemmarna med Whatsapp eller liknande chat/meddelandetjänst.

Vi försöker dock hålla själva scoutmötena mobilfria, för att kunna ägna tid åt scouting. Därför föreslår vi att du som förälder inte ringer eller sms:ar ditt barn under själva scoutmötet. Om scouten vill något, så kan hen ringa eller sms:a före eller efter aktiviteten.

Treårscykel

Piraterna arbetar efter en treårscykel. Vi alternera mellan tre olika årsmål/aktiviteter; Läger med internationellt inslag, långvandring och eskadersegling. Eftersom man är äventyrarscout i tre år så kommer man att kunna delta i alla tre aktiviteterna.

Sommaren 2021 tänkte vi fjällvandra, det har nästan blivit tradition, och för långvandringar så är de svenska fjällen idealisk mark. För fjärde gången för Piraternas del!

Sommaren 2020 hade vi läger på Vässarö, träffade andra scouter (om än i begränsad, coronanapassad skala) och seglade och vandrade och lagade mat och hängde med varandra, funken på ön och fåren.

Sommaren 2019 seglade vi ut till kårlägret Gröna Vågen på Bullerö med fyra Avnatis och ett par följebåtar.

Sommaren 2018 fjällvandrade från Abisko till Nikkaluokta. Åtta dagar på fjället, och nattåg dit och hem!

Sommaren 2017 deltog vi i det internationella lägret Jamboree17 i Kristianstad, med 11000 deltagare!

Sommaren 2016 genomförde Piraterna en eskadersegling i Stockholms skärgård.