Piraterna

Avdelningsrop

Vi kan segla över haven
Paddla och vandra är vardagen
På läger och hajker är vi bäst
Vi är dom som klarar mest
Knoppar och surrning är ju lätt
Allt vi gör, det gör vi rätt
Ahrr Piraterna!!!

Vad vi gör

Piraterna är en avdelning för äventyrsscouter mellan 12 och 15 år (åk 6-8). Vi träffas på torsdagar i Dyviken där vi har båtarna under sjösäsongen, eller utanför Brunnen (Gula villan) i Brunn, Ingarö. Var tredje till fjärde söndag träffas vi för lite längre äventyr.

Avdelningen består av ca 20+ scouter uppdelade på 3-4 patruller.

I Piraterna är det scouternas idéer och inspiration som styr verksamheten. Många tycker att Äventyrartiden är den roligaste tiden i scouterna. Man får ta större ansvar för planeringen och får till stor del själv bestämma vad man vill göra och lära sig mer om. Det är nu det finns möjlighet att ta sig ut från den lokala scoutingen, ut i Sverige och kanske till och med vända sig ut i världen. Scouterna finns över allt och det är bara den egna fantasin som sätter gränserna.

Kommunikation

Vi ledare mejlar scouter och föräldrar för att hålla er uppdaterade på vad som sker. Vidare finns Piraterna på Facebook, hojta så lägger vi till er i den (slutna) gruppen.

Vi försöker hålla scoutmötena mobilfria, för att kunna ägna tid åt scouting. Därför föreslår vi att du som förälder inte ringer eller sms:ar ditt barn under själva scoutmötet. Om scouten vill något, så kan hen ringa eller sms:a före eller efter aktiviteten.

Treårscykel

Piraterna arbetar efter en treårscykel. Vi alternera mellan tre olika årsmål/aktiviteter; Internationell upplevelse, fjällvandring och eskadersegling. Eftersom man är äventyrarscout i tre år så kommer man att kunna delta i alla tre aktiviteterna.

Sommaren 2017 deltog vi i det internationella lägret Jamboree17 i Kristianstad, med 11000 deltagare!

Läsåret 2015/16 genomförde Piraterna en eskadersegling i Stockholms skärgård.

Under läsåret 2014/15 har Piraterna arbetat mot en fjällvandring mellan Abisko och Nikkaluokta, Piratfjäll 2015. Det har påverkat läsårets planering och verksamhet. Scouterna skall själva tänka igenom hur projektet skall genomföras och finansieras. Vi har testat att vandra och funderat på vilken utrustning som behövts. Mellan gångerna som vi jobbat med Piratfjäll 2015 har vi seglat, gjort olika pyssel och ordnat mysiga hajker eller arbetat med olika småprojekt.

Sommaren 2014 åkte vi på läger i Norge, Landsleir – Asker 2014, som KFUK-KFUM Speiderne ordnar. Syftet med att delta på lägret i Norge är att scouterna skall få möjlighet att lära känna scouter utanför Sverige, dela erfarenhet i en annan kultur och träna på nordiska språk. Vi åkte tåg till och från lägret.